Ajurveda

Ajurveda je drevna holistička metoda prirodnog lečenja stara preko 5000 godina koja se najduže zadržala u Indiji.

Ajur-veda znači nauka o životu (ajus- život i veda-znanje). Ajurveda se oslanja na prirodne pristupe za zaštitu zdravlja, poseduje tehnike za otklanjanje stresa, dijete, terapije muzikom, dnevne rutine koje se i danas koriste širom sveta. Ajurveda prepoznaje tri doše (fiziologija našeg tela). Tu su vata, pita i kafa doša.

Ajurveda kaže da svako ljudsko biće ima četiri biološke i duhovne težnje. To su religijsketežnje, težnje za sticanjem imetka, težnje za produženjem vrste i težnje za slobodom. Svi ajurvedski tretmani pomažu u obnavljanju ravnoteže doše.

  • Ajurvedski tretman podrazumeva pulsnu dijagnostiku, test kojim prepoznajemo o kojoj se doši radi, a na osnovu njega određujemo etarsko ulje kojim, uz osnovno ulje, tretiramo celo telo. Na osnovu testa vršimo preporuku kako da se čovek hrani i koju dnevnu rutinu da primenjuje. Kroz palpaciju radijalnog pulsa, iskusni praktičar je u stanju da dijagnostikuje bolest i blagovremeno pomogne klijentu.
  • Ajurveda veliki akcenat stavlja na čišćenje organizma i to naziva Panča karma. Čiste se nos, uši, želudac, debelo crevo i za to postoje metode koje nazivamo virečana i ama pača.
  • Ajurvedska masaža ima trenutne efekte na naše fizičko, psihičko, ali i energetsko stanje, pa se klijent odmah oseća bolje. Poseban akcenat se stavlja na direktno ispitivanje svih pulseva i na taj način dolazimo do još preciznijih informacija o promenama koje su eventualno nastale u duhu i telu, informacija o tome u kojoj se doši trenutno nalazimo, a sa kojom smo se rodili. Sama masaža traje do 2 sata.
  • Aromatična ulja igraju značajnu ulogu u ajurvedi. Aromaterapiju definišemo kao veštu i kontrolisanu upotrebu pročišćenih etarskih ulja terapeutskog kvaliteta, isparljive supstance aromatičnog bilja u cilju unapređenja holističkog,psihičkog i fizičkog zdravlja i blagostanja. Dok dišemo mi mirišemo!!! Esencijalno ulje je suština, životna snaga ili duša biljke.

Na osnovu fiziologije ljudskog tela -doše – određujemo koje etarsko ulje odgovara u konkretnom slučaju. Etarska ulja mogu brzo da nam podignu raspoloženje, da nas razvesele, smire i relaksiraju. Ona su moćna zbog svoje složene hemijske strukture kao i velikog broja komponenti koje ona poseduju. Mirisanje se vrši kroz 10 miliona nervnih ćelija sluzokože u korenu našeg nosa. Na taj način je centralni nervni sistem otvoren i u direktnom kontaktu sa spoljnim svetom. U vreme virusnih, bakterijskih i gljivičnihinfekcija, etarska ulja mogu puno da pomognu iz gore pomenutih razloga.

  • U ajurvedi se koristi i određena muzika, vibracija koja doprinosi opuštanju klijenta. Koristi se tokom svih pregleda-konsultacija.
  • ABIJANGA, masaža sa toplim uljima uz korišćenje aromatičnog ulja, gde je osnovno ulje susamovo. Sve se radi tačno utvrđenim redosledom. Na ovaj način se telo čisti i hrani, osnažuju se funkcije celog tela.
  • SHIRODHARA, potiče od sanskrit reči „SHIRO“, što znači glava, i „DHARA“, što znači tok. Koristi se za lečenje različitih stanja, bolesti očiju, sinusa, neurološke poremećaje, gubitak pamćenja. Ona je na neki način nastanak AbijangeShirodhara, opušta hipotalamus u mozgu. Radi se toplim uljem, toplom vodom, u zavisnosti od poremećaja doše.

 

Darinka Pejić – sertifikovan konsultant, terapeut, praktičar Maharišijev koledža za ajurvede i aromaterapije.